svētdiena, 2013. gada 29. decembris

Need to know about fashion


KURPES UZ PLATFORMAS...Tā ir tikai viena no 100 idejām, kas apkopota Herietes Vorslijas grāmatā "MODE 100 būtiskas idejas", kas mani gaidīja šajos Ziemassvētkos zem eglītes! Paldies Ziemassvētku vecītim ;) Uz labu laimi šodien atšķīru vienu stāstu par modi un gribu padalīties ar tevi... 

Valkāt augstpapēžu kurpes ne vienmēr nozīmē steberēt uz tievām nagliņām. Platformas pazoles un pildītie papēži vizuāli pagarina augumu un reizēm padara gaitu stabilāku, turklāt tos var paslēpt zem garajām biksēm un plandošiem svārkiem.
1937. gadā leģendārais itāļu modes mākslinieks Salvatore Ferragāmo radīja apvērsumu kurpju dizainā, ieviešot pildīto papēdi - paaugstinājums ļauj liestei ieslīpi nolaisties līdz pazolei, veidojot stabilu trīstūri. Šāds modelis radās nepieciešamības dēļ. Tā kā kara laikā trūka metāla, Ferragāmo bija spiests meklēt jaunus izejmateriālus un izlēma izmantot vairākos slāņos salīmētu korķi. 
Kā mēdz notikt ar daudziem jaunizgudrojumiem, arī pildītie papēži sākumā izpelnījās, neizpratnes pilnu vaibstīšanos. Tomēr tos sāka kopēt, tie nāca modē un, lai noturētu pircēju interesi, radās jauni modeļi. Mākslinieki sāka veidot šos papēžus dažādās skulpturālās formās un, lai kurpes nenokristu, tām pievienoja siskniņas ap potīti

Merilina Monro pildītās zoles sandalēs, 1950. gads.

Par platformas izgudrošanu varam pateikties kurpju māksliniekam Rožē Vivjē, kurš paaugstinātās pazoles un papēžus radīja trīsdesmitajos gados.Viņa pirmās platmormas kurpes bija veidotas ķīniešu stilā un Elza Skjaparelli tās iekļāva savā 1939. gada kolekcijā. Četrdesmitajos gados modernās sievietes ātri vien pārņēma šo modi. Smagās kurpes lieliski līdzsvaroja vēl vienu kara laika modes tendenci - augstās cepures.

 
Karmena Miranda 1948. gadā. Par viņas platformas apavu kolekciju tolaik runāja visi.

Vivjē neabšaubāmi bija iedvesmojies no torņveidīgajiem chopines - kurpēm uz 22 cm augstas platformas, kādas 16. gadsimtā nēsāja Venēcijas kurtizānes, lai nenovārtītu tērpa apmali ar dupļiem.

 
Shopines, Viktorijas un Alberta muzējā Londonā

70' tajos kurpes uz platformas atkal stingri nostājās uz modes skatuves. Šie apavi bija ideāli piemēroti tā laika modernajiem tērpiem, kurā bikšu apakšmala citādi slaucītu ietvi. 


90' tajos gados platformenes vēlreiz dzīvē atgrieza Vivjena Vestvuda. Bija pienācis laiks atkal pastiepties garumā.


Šodien platformenes ir gandrīz katras modes dāmas skapī! Miroslava Duma tās valkā kopā ar daudziem tērpiem no savas garderobes ;)

Photo from ixia.com


Ja ar nepacietību gribas izlasīt atlikušos 99 stāstus par modi, tad meklē grāmatu Jāņa Rozes grāmatnīcā!



P.S. Bet blogā noteikti vēl būs vēstures stundas par modi ;) Vai tevi tas interesētu?



K.

2 komentāri: